Saturday, March 29, 2008

Bandung, Indonesia

...tu hari Gua+ Mr Shan, Babat+Jalo, Berry+Putri, bercuti-cuti bandung..Thanks to babat..yg belikan tiket (0.00 + RM 187 (Airport Tax) per pax)....Duit memang licin..takde sekeping pun terselamat...Kami pegi pun sehelai sepinggang..bawak barang dalaman saja....plus..yg thrillnye..hotel pun tak book...Time kasih kat pak supir recommend kan Rumah ebo....
Rumah ebo
Rumah ebo ni tak se'luxury' hotel yg lain..tapi kami puas hati...service 5 star..harga murah...bilik pun ok...location pun ngam...betul² belakang blossom..nak gi factory outlet..jalan kaki saja...gua bagi senarai harga rumah ebo selepas 15% tax utk sehari....
  • Family Room [Weekday-Rp 460,000; Weekend-Rp 517,500]
  • Standard Room [Weekday-Rp 230,000; Weekend-Rp 287,500]
  • Single Room [Weekday-Rp 75,000; Weekend-Rp 125,000]
Distro Attack
..awal² lagi basyeer dah bgtau...dorang akan shopping kat distro..gua confuse..sebab gua selalu dengar org sebut pasar baru, tangkuban perahu, factory outlet...tapi mmg kena ngan selera kami laki bini..byk baju kami cekau....eat,invictus -> siap pegi dua kali...kalau korang bercitarasa muda mudi remaja..gua recommend bangat tempat ni...tapi jgn fikir dua kali..sebab..confirm esok baju/beg/seluar/jacket tu dah takde.....:((

Sundanese Delicacies[Warung Nasi Ampera][Baso Malang Karapitan][Baso Tepi Jalan Dago][Cafe Dekat Dengan Rumah Ebo]
....antara tempat yg kami makan...Warung Nasi Ampera, Bakso Malang Karapitan, Bakso Tepi Jalan, Bakso Airport....Bakso tepi jalan tu..lagi sedap ropenye dari restoran..semangkuk Rp7,000.00...tapi kalau perut tak kuat...disarankan..makan jela kat restoran....
Factory Outlet
[Rumah Mode]
...lagi satu..tumpuan kat bandung ni...factory outlet..berlambak tak hengat..tapi gua rasa..Rumah Mode yg terbaek barang²nya...tempat lain..gua tak amek gambar sebab..rasanya rumah mode ni..dah cukup lengkap dah....tempat ni sesuai nak cari baju cap MNG...lupe nak ckp...baju baju dia ikut season..kdg² ada..kdg² takde...ikut naseb mbak ya...
Fun Photo
..sebenarnya jalo (http://rupajiwa.fotopages.com/)..ehem kasi promote sket...nak singgah kejap je kedai jonas ni...end up...ngan kami² tersangkut kat kedai ni...huhu..fun photo ni memang fun..bukan tangkap gambar still je aaa..siap ada music..nak kasi ada mood...readyy...satu detik..dua detik..tiga detik..
Closing...
Takat tu je la nak ceta...mcm org lain cakap..tak puas..tapi tak bole nak buat ape pun...dia mcm persamaan kuadratik...wang berkadar terus dgn hari = persamaan linear....:)..tapi..gua mmg enjoy...time kasih kat bsyr ngan jalo..bawak kitorang tempat yg sesuaii ngan naluri kami..:D..duit pun sampai ke titisan akhir...

tapi gua nak inform je la..gua ni..bukan kaki shopping...gua rasa...lebeh elok kalau lu sume..sebelum pegi..budget baek punye...supaya tak beli yg bukan²...kang menyesal pulak... sebab nafsu membeli... memang tak terkawal...okeyla... assalamualaikum...till our next trip..daaaaaa...
p/s: untuk ayah yg baca blog ja ni.. :) ..

12 comments:

basyeer said...

compare yg thn lepas nyer trip..thn nih bg aku lg best..maybe sebab gi ngn ko n bryh kot..

peah @ peps said...

..huhu..syok...aku sampai sekarang teringat lagi ayat bareeyah...dahla malang...super komplit lagi...

peah @ peps said...

..thankx bat..kali ni perancangan ko hebat..aku ngan shan sudah jadi shopaholic...:P

bungaoren said...

wah.. detail tu story.. agreedable... memang tak puas pegi sana.. anyway persamaan kuardartik dan linear tu.. memang saling berkadaran.. sure add math hang p6 ni.. kwang3x..

basyeer said...

perancangan hebat sebab dah tau tmpt mana nak serang..time constraint maklumla 3d2n..masa itu emas..

peah @ peps said...

..add math gua bukan C6 ye kak emy..kesah spm ni..dah tutup buku dah...org tak tgk dah..lu gi bandung bawak duit berkepuk 2 kali ganda dari gua..pun licin..kalau duduk 18 hari..mau kosong bank negara ...

basyeer said...

peps, Lan member jalo nak gi bandung dier minta jasa baikmu utk send softcopy list RM-RUPIAH nyer conversion yg ko buat tuh hehe dia bilang brilliant idea..bole?? email to laqwar@gmail.com; azlan@bitboxnetwork.com.my

peah @ peps said...

..okey dess..suda dihantar..nak remark kat sini..k.emy pun ada buat conversion list tu...masa trip beliau ke bandung...tapi yg aku bawak tu..aku punyer version...:)

sHibI said...

waaahhhh
bestnyer g bandung..me n my girlfrens nk ke bali n yogyakarta dis coming october..heheheh...bley experience what u've experience..mesti best kamu pegi tu!!

peah @ peps said...

..bagus sekali..nanti bole kasi cerita your x-perience kat sana ya...

Aira said...

Salam,

I memang tercari2 guesthse/budget hotel kat Bandung, and I came across your blog. Thanks to you, I really would love to stay at Rumah Ebo. Tapi I nak tau > lanjut, dr Rumah Ebo ke:
1) Rumah Mode
2) Pasar Baru
perlu jln kaki/ naik teksi jer?

peah @ peps said...

salam aira..

oo rumah mode jauh dari rumah ebo...kena ada transport..tapi kalau u nak pegi blossom ke..bole jalan kaki saja..

pasar baru pun..tak bole jalan kaki kena ada transport...:)

anyway..kalau u nak pak supir yg kami hired dulu..i bole bagi his phone no...:)

Notice Board

The original path of Cik Peah's blog is:


comments pasted at http://peps-hellkitchen.blogspot.sg will not be seen by the owner.
Thanks for reading and enjoy your blogging day.