Thursday, September 18, 2008

Udang Sweet Sour & Sayur Bayam Air...

Sempena Ramadhan ni...kite sume rasa syok pegi Pasar Juadah ...byk choices...rambang mata..mau makan itu ini..tapi sedar tak sedar...kite might spent more than we should...mcm eden semalam beli 10 ringgit popiah Pak Ya kat desa pandan...Popiah saja - 10 ringgit!..cemana tu.. Last2 jual kat member2 pasai tak mau membazir buang2...jual tu...hahaha..sorry kengkawan..eden belanja 10 hengget je sehari..

Anyway..pernah dengar tak 7 deadliest sins?...salah satunya Gluttony...maknanya makan sampai tak hengat dunia...pastu berlebih2 sampai membazir...itu mat salleh kata la...

Panjang pulok koi ni membebel...Koi cuma nak khabor..Mr Shan pantang sket..kalau koi beli makanan yg merepek...time puasa ni..kalau takde stayback kat ofis..balik..koi kena masak...ni salah satu hidangan berbuka kami.....
..potong2..campak2...dah..settle...
..sayur bayam masak air...ini makanan sejak kecik kecik..

..pap pup pap...dah siap...tak sampai 20 minit..

-Selamat Berbuka Puasa-

46 comments:

nagakeciks said...

fuhhhh...sedap nih..tapi malangnya , hanya gambar sahaja dapat dinikmati..

Pasal popia tuh , kalo Mr Shan membaca blog nih , kasihanilah kami...kami diugut , dipaksa untuk membeli popia tersebut. Bayangkan perasaan kami, apetah lagik saye ini , yang kurang menggemari popia.

Lain mangsa , lain cara ugutan..Ade secara psikologi lembut , ade juga secara paksaan...

oklah , fiza kadangkala menjenguk , mungkin mengesyaki sesuatu...saye terpaksa tamatkan disini... sila bukak blog saye untuk maklumat lanjut nagakeciks.blogspot.com

nagakeciks said...

Berita Terkini :

Mungkin setelah Fiza mengkantoikan aduan saye nih , beliau telah dengan lemah lembut mengucapkan terima kasih berulang-kali kepada setiap mangsa.

bungaoren said...

Saya menyokong aduan en. nagakeciks di peranggan ke-2 dan ke-3.. kerana saya adalah salah seorang mangsa yang kena ugut itu..

antara mangsa2 lain adalah.. eyan(bukan nama sebenar) , en. ame (bukan nama sebenar).. turut menjadi mangsa beliau adalah.. yati dan shira (juga bukan nama sebenar)..

Saya terpaksa untuk tidak menggunakan nama sebenar mangsa kerana bimbang akan keselamatan mangsa kena ugut.. tindakan pengugut yang dimaksudkan sukar dijangkakan..

yang benar,
bungaOren yang bukan nama sebenar..

nagakeciks said...

bungaOren , awak nih Zurainy Zain (nama sebenar) ke? ..

peah @ peps said...

hahahaha..sungguh kurang hasam mereka inih...

mangsa pertama:
yati & shira mereka ini bukan mangsa..mereka adalah pembeli yg baik hati..p/s: nanti rezeki lebey saya belanja korang 2 duluuu...

mangsa kedua:
eyan..eyan yg promote gile2 popiah ni...gua dah set dalam pala popiah ni sedap...dah gua tersalah beli...dia kena beli jugaaaaa..

mangsa ketiga:
ame..beliau bersimpati ke atas ibu mengandung...terima kasih..tengku..

mangsa keempat:
apit@nagakecik...aahh...sape suh tak beli mknn melayu..ada ke buka pose makan Big Mac...

mangsa kelima:
bungaoren...muka akak pun dah mcm kulit popiah..kuning langsat..tu sebab saya suh beli...

walaupun dorang ni..tak guna nama sebenar...tapi SIAP DORANG pasni!!!

nagakeciks said...

gua pan-asia...ape salah gua makan big mac?

rasa nak nangis semalam ... nasib baik ame pujuk , walopun dier sendiri dah teresak...

hyt said...

Yati hanya gelak apabila mbaca komen2 di atas..
yati bukan mangsa, sbb yati tak mkn langsung popia tuh..

peah @ peps said...

aaahh itu mcm tarik balik nak belanja yati..belanja wani ngan shira je..

nagakeciks said...

Info dari sumber yang boleh dipercayai :

Disebabkan yati mendedahkan yati tidak menjadi mangsa , Fiza dikhabarkan dah plan nak beli lagi 10 popia ini hari..saye xpe , dapat nasik , saye balik terus...korang aa..hahaha

Larik larik....

hyt said...

Tidak !! Den lagi gak !!

hyt said...

Tidak !! Den larik gak !!
(Salah eja plak.. lapo laa)

nagakeciks said...

sedang molek a lapo...mau fiza paksa beli 10 keping popia terus...larik lagik sekali....

nagakeciks said...

Sejujurnya , kitorang kene paksa bagik komen nih...

bungaoren said...

setuju jugak dengan nagakeciks (bukan nama sebenar) kami sentiasa dipaksa.. huhuhu...

kesimpulan rating : berdasarkan quantity komen yang banyak.. saya menyimpulkan.. penulis blog ini memamng tidak disukai ramai.. lalalala..

hyt said...

Keji la Apit nih.. nih lapo nasi bukhari.. bukan lapo popia.. den tak minat mkn popia laaa...

Atas paksaan kak emy (bukan nama sebenar), nih mmg betul2 jadi mangsa, maka dgn ini yati (bukan nama sebenar) terpaksa menulis panjang untuk kepuasan semua...

Yati (bukan nama sebenar) juga telah terkiok disebabkan terpaksa berfikir secara tak waras untuk siapkan Location nih... den siap buat komen kutuk tuh (Cth : huhuhuhuu kak emy kejam !! byk sgt songehnya) Sila search di ePerhilitan Modules utk maklumat lanjut.

Terima Kasih..
Puas ati kaa.. ke nak panjang2 lg.. huhuhuhuhuu

hyt said...

Quote :
nagakeciks said...
Sejujurnya , kitorang kene paksa bagik komen nih...

hyt said...
terpaksa yg amat2.. tak pernah rasa terpaksa mcm nih..

nagakeciks said...

cepat yati ... larikkkkkk...fiza nak sumbat popia

bungaoren said...

woii.. aper ni.. saya kak emy (bukan nama sebenar) nak ingatkan dak yati (bukan nama sebenar) kita sekarang sedang mengutuk owner blog ini.. bukan owner blog orang lain..

peah @ peps said...

hahaha..nak kena bantai 18 kali dorang ni...

sat gi yati gua sumbat ngan popia tu..tak sempat nak lari..bunting2 ni gua kejar....

apit..lu pun siap...tak mulut lu gua sumbat ngan popia...ekzos moto lu..gua sumbat ngan popiah goreng tu...

kak emy (memang nama sebenar)...pun siap jugak...tak idung kak emy saya sumbat ngan popia tu...clutch keta kak emy tu saya tanggalkan..gantikan ngan popia tu...

weiii buat keje weiiii..

shira said...

Shira(yg bkn nama sbnr) tergelak jgk membaca komen yati..

hyt said...
Yati hanya gelak apabila mbaca komen2 di atas..
yati bukan mangsa, sbb yati tak mkn langsung popia tuh..


Shira said...
Walaupun yati x mkn lgsg..
Tp yati beli jgk 1 popia tuh..
Mybe atas sbb2 keselamatan kot..

hyt said...

Kena kutuk owner blog nih kaa.. tak baik tuh.. mana blh kutuk org di bulan posa.. den cuma kutuk org yg provoke den je.. Nape kak emy (bukan nama sebenar) suka provoke org..

kpd owner blog nih.. belajar dr pengalaman.. sila jgn beli 10 popia yg bharga rm 10, beli 1 sudah.. harganya cuma rm 1 je..

terima kasih..

peah @ peps said...

haa eyan..jgn ingat hang tak komen..hang selamat!!!!..hang pun siap!!!

hyt said...

Beli popia atas sbb2 keselamatan ? baru terpikir den.. mungkin gak kot.. huhuhuhuuhuu

Pertanyaan : Keselamatan den terjaga ke kalau beli popia tuh?

peah @ peps said...

shira
..i luv u la shiraaaa!!..lain!!..memang siappp!!!

nagakeciks said...

X jamin selamat..

yati , ape pengajaran sebenarnyer ?... jangan beli popia ke , jangan beli 10 keping popia ke , jangan beli popia singgit 1 ke .. ke kalo nampak fiza beli makanan2 mencurigakan dalam kuantiti yg banyak , kite larikkkk

bungaoren said...

Shira said...
Walaupun yati x mkn lgsg..
Tp yati beli jgk 1 popia tuh....

Mybe atas sbb2 keselamatan kotb

MAYBE?

Memang terang lagi bersuluh.. owner blog ini amat2 ditakuti.. yati yang garang pun terpaksa beli 1 popiah yang berharga rm1.. daripada owner blog ini..

ashiena said...

peah @ peps said...
haa eyan..jgn ingat hang tak komen..hang selamat!!!!..hang pun siap!!!

hmm.......

shira said...

Shira beli popia bkn mangsa kena ugut.. tp sukarela (ada makna tu..)..hehee..

Tgk harini, semua SP den yg baru antar kelmarin.. awal pg dah siap ada atas meja den..hehee..

Semuanya hanya kerana POPIA..

nagakeciks said...

~ all hail otai popia ~

yan kunun je senyap...semalam dier ngadu kat sascha wa cakap lu

hyt said...

Shira bodek... mana aci..

nagakeciks said...

nampak sangat yan (yang korang kata bukan nama sebenar) masih lagik dalam keadaan trauma..

bungaoren said...

shira bodekk.. PIRAHH...
Ini discriminasi.. hoo.. patut akak punya SP tak siap2 lagi..

Eyan..
Aper nih.. semalam mengadu ngan akak.. beriya2.. kena ugut la.. itu la.. ini la.. depan jijah.. hang just 'hmm...' hek?? tukar suda?

hyt said...

Kak emy.. nape suka provoke org.. tak baik tau..

disbbkan kak emy, yati pn dah jadi mangsa hak.. ingatkn dpt jd mcm shira..

kalau bodek blh dpt SP cepat ke?

Apit.. mangsa seterusnya kalau Fiza beli 10 popia lg.. Shira.. dia rela..

Quote : Shira beli popia bkn mangsa kena ugut.. tp sukarela

nagakeciks said...

yati...nasik bukhara la...bukan bukhari...

nasik bukhari tuh kalo yati makan nasik kat umah syed mokhtar al-bukhari..

arap shan bukak a blog nih, dengarlah rintihan kitorang...

nagakeciks said...

yati...nasik bukhara la...bukan bukhari...

nasik bukhari tuh kalo yati makan nasik kat umah syed mokhtar al-bukhari..

arap shan bukak a blog nih, dengarlah rintihan kitorang...

bungaoren said...

hmm.. eyan masih trauma ke?
sedeynyer..

bungaoren said...

yati.. akak bukan provoked..
akak menguji status EQ adik2 akak nih.. and tadaaa... confirm sumer nyer pantang kena cuit.. berjela dia nyer jawapan.. and daaa...

hehehe.. i elicit requirement study..

peah @ peps said...

perhatian kepada pembaca2 blog ini..
saya mohon maaf ke atas penindasan mereka terhadap ibu yg mengandung ini..

shira said...

hyt said...
Shira bodek... mana aci..

bungaoren said...
shira bodekk.. PIRAHH...
Ini discriminasi.. hoo.. patut akak punya SP tak siap2 lagi..

Yati & K.emy, ini bkn discriminasi.. tp 'ayat-ayat cinta' dari novel eyan..

Thanks la k.emy krn menyetelkan prob table finance tu.. Lg cepat shira antar, lg cepat siap..hehee..

Hanya kerana POPIA..

shira said...

hyt said...
Shira bodek... mana aci..

bungaoren said...
shira bodekk.. PIRAHH...
Ini discriminasi.. hoo.. patut akak punya SP tak siap2 lagi..

Yati & K.emy, ini bkn discriminasi.. tp 'ayat-ayat cinta' dari novel eyan..

Thanks la k.emy krn menyetelkan prob table finance tu.. Lg cepat shira antar, lg cepat siap..hehee..

Hanya kerana POPIA..

peah @ peps said...

korang sume kena contohi shira...hanya kerana POPIA....nasibnya berubah...teruskan usaha shira!!

uikk..ni nak ayat kak emy gak ke ni shira...

- L e 3 n - said...

huhuhuhuh.... byk tul komen 41.. saya tambah lagi 1 jdi 41 + 1 = 42. tapi saya fit(bukan nama sebenar) sememangnye bukan mangsa kepada popia itu. peace no war .. hehe

ameyahya said...

korang ni sedar x apa yg korang dok comment ni.. posting ni nama dia Udang Sweet Sour & Sayur Bayam Air...

Popia tu cuma sekadar cerita selingan jer..

Kat sini, saya ame (nama yg x berapa sebenar) nak amik kesempatan tegur sket..korang ni x peka pd intipati posting ni..

Seraya dengan itu, saya juga mewakili persatuan pengguna popia cawangan cheras nak bg cadangan supaya diberi ganti rugi atas segala gangguan psikologi (dan mungkin biologi juga) yg telah melanda kita gara-gara penulis blog ini. Ganti rugi yg berbentuk: Supply Udang Sweet Sour & Sayur Bayam Air... untuk berbuka puasa, setiap hari sehingga raya ini taun. Nak 'sub' pada m**gkukt**gkat.com pun bleh..hehe

Nmpk sodap gak udang tuh..

WHO'S WITH ME!!!

nagakeciks said...

alermak...presiden popia sudah bersuara...

walaupun saye bukan ahli berdaftar , saye setuju dengan jenis pampasan yg perlu diselesaikan oleh tuan punya blog a.k.a otai popia

Tapi pampasan itu hanyalah terhad kepada 2 individu sahaja , iaitu apit (yang masih bukan name sebenar) dan ame (yang masih x konpem benar ke x benar) kerana kedua individu ini sahaja yg ade komen pasal udang sweet sour (2 dari 43 komen)

Oh ye , petang tadi fiza (nama sebenar) telah mengubah tektik pau beliau...dier paksa kak emy (nama sebenar Zurainyyyyyyyyy Zain) untuk beli popia , kendian dier paksa kak emy untuk jual popia tersebut kepada beliau..

eh , ame presiden popia ke...bukan dier pasukan gerak khas bandung cincau & cendol ke ?

peah @ peps said...

L e 3 n
...leen bernasib baik sahaja ketika itu..sekiranya beliau ada..akan kujual juga plastik ngan polyterine POPIA tersebut...

ameyahya
pada mulanya saya setuju dgn pendapat saudara ttg intipati blog ini...TETAPI!!

harus diingat wahai tengku ame...memandangkan lu dah ganggu juga emosi gua dlm comment lu...gua dgn ini officially jadi tukang pauu TETAP credit phone lu...

nagakeciks
..wahai apit..gua baru nak lepaskan lu dari cengkaman pau gua...tapi sejak request pampasan ni...SILAP BESAR LA BEB!!...

nagakeciks said...

alermak...dia sudah naik syeh la...

mari kite semua LARIKKKKK

Notice Board

The original path of Cik Peah's blog is:


comments pasted at http://peps-hellkitchen.blogspot.sg will not be seen by the owner.
Thanks for reading and enjoy your blogging day.