Friday, July 16, 2010

Peah Speaks #3

1 p.m...

Boss:  'Fiza..hari ni ada progress meeting..pukul 3..'
Me:  '3? Saya tak dapat email pun..'
Boss:  'I pun tak tahu..tapi you present la..you update slide sume..I ada meeting lain'

Okay...update..update..update...tenang..tenang..tenang..
slide mana yg nak update ni??

2.30 p.m...

Boss Besar:  'Fiza I dah sent you last week punye slide..you update kat progress tu..'
Me:  'Slide last week?' (...&**&^%$#...ada slide lain ke..siut!)

3.03 p.m..

Boss Besar:  'Eh you all tak masuk lagi ke?..jom..jom'
Me:  (tangan tengah type hebat ni update progress) ...okay..okay...siut!

Looking at the crowd...SIUT!....sangat ramai!...and their big boss is here!...SIUTTT!!

3.15 - 4.30....

Client:  tembak..tembak..tembak...you ni..you tu..silap you..silap you..
Us:  ..shield diri..apologize...shield diri...apologize...
Me:  Explain..explain..explain..SIUT!
:
:
and then...
:
:
Client A:  'Saya tak faham kenapa benda ni Change Request.  You all patut ' bla..bla..bla..
Boss Client A:  'You ada sign SRS, UAT'..
Client A: bla..bla..bla...'ada tapi '..bla..bla..' its true..flow kita berubah..and I agree nak keluarkan these modules supaya this project tak delay..tapi mcm ni Kerajaan akan rugi...i tak tahula..'...
Me:  Siut!..minah ni...bukan aku dah 'jinak'-kan dia ari tu ke...tak jalan ni!!!...Siut!!!...

Lesson Learnt here:
1.  Client A...saya minta maaf bagi pihak previous SA (even I can't do a perfect job)...people do mistakes..learn to forgive...and try to mend/fix/heal whatever left...
2.  Bukankah kita 1 Malaysia? Selalukah Kerajaan vs Vendor?  
3.  Being sarcastic/suka perli perli... can really make people dishearten us......
4.  I need to chill for any ad-hoc meetings...time will teach me that...
5.  Berapa kali sebut 'SIUT' daaaaa....

note to bungaoren ...walaupun BM saya tak sesedap hyt ..tapi bolehla....

-peah-

8 comments:

hyt said...

wei.. apa nih.. bubuh2 nama orang plak.. saje je nak provoke orang.. kan kak emy.. hehehehhehe..

saya tak pandai BI.. so kena laa tulis dlm BM.. kang berterabur nak baca kalau tulis in english gak..
dan saya tak nak sesape terasa bila baca apa yang saya tulis.. tuh yg tulis berkias2.. jadilah ayat penulis buku.. hehehehehhee..

peah @ peps said...

ikut suka i ler...takdenyer provoke..puji ler...

bungaoren said...

SIOT!.. eh tertambah word siut lak.. hahaha..

yati: memang fiza saja nak cari publisiti.. klu letak nama kita dalam blog.. mesti ramai komen.. kisahnyer.. kan jijah!? rating blog dia naik ler lepas nih..

jijah: hahaha.. i dah rasa dah benda yang u tulis ni.. penat i belai.. dan manjakan.. pastu dia tikam perut i.. aduihh.. sakit hati sungguh.. eh.. apa kaitan hati dengan perut ek?

peah @ peps said...

uish kak hemy ..apeler salahnya..komen blog member2 sendiri..ni nama dia..merapatkan silaturrahim....

wahahaa..hati u punye...perut? boss u punyerrrrr..

sHiBi said...

salam satuuuu malaysia.sistem ini kita berikan kepada rakyat untuk menentukan bla bla bla....

tapi kita masih ada changes yang perlu kita utarakan..tapi masihkah deliverables dilakukan pada masa yang diplankan bla bla bla

rasa nak bom je semua users tu

peah @ peps said...

shibi
..hahaha..ni lagi siut...tapi satujuuuuuu..

Ardina said...

huhu.... user versus vendor...
never ending stories..

fiza bukan kita je kena tenang, user pun kena tenang baru lah boleh berjalan dgn lancar.. huhuhuh

peah @ peps said...

Ardina
saya sangat setuju tu kak dalina..

Notice Board

The original path of Cik Peah's blog is:


comments pasted at http://peps-hellkitchen.blogspot.sg will not be seen by the owner.
Thanks for reading and enjoy your blogging day.